שמן נשא הוא שמן טבעי, טהור ואיכותי המשמש לדילול שמנים אתריים בטיפולים ארומטיים. שמנים אתריים הם מיצוי טבעי ומרוכז של צמחים. מיצוי זה מכיל חומרים פעילים עוצמתיים שעלולים להזיק לעור או לרקמות הגוף במגע בלתי אמצעי. בין שמשתמשים בשמנים אתריים בעיסוי, ובין שמשתמשים בהם בעת טבילה באמבט, יש לדלל אותם בשמן נשא לפני שמושחים את התערובת על הגוף. שמן נשא הוא שמן צמחי טהור חסר ניחוח. לרוב יש לו איכויות מרפא משל עצמו. השמנים הנשאים העיקריים בארומתרפיה הם שמן שקדים ושמן זרעי ענבים, אך אפשר להשתמש גם בשמן זיתים, בשמן קוקוס, בשמן אבוקדו, בשמן שומשום ובעוד שמנים צמחיים. כיוון שאין למרוח שמנים אתריים על העור ישירות, השמנים הנשאים הכרחיים לתהליך הטיפולי ומבטיחים טיפול ארומטי יעיל, איכותי ובטוח במטופלים בכל גיל. רוצים לצלול לעומקו של עולם הארומתרפיה? התחילו בשמנים הנשאים. הינה כל מה שחשוב לדעת על שמנים נשאים ועל השימוש בהם.
מהו שמן נשא?
שמן נשא הוא הבסיס לכל טיפול ארומטי והכרחי לטיפול נכון, בטיחותי ויעיל. יש רק שני שמנים אתריים שאפשר למרוח ישירות על הגוף – שמן לבנדר (אזוביון) ושמן עץ התה – ומלבד השמנים הללו אין למרוח על הגוף שמנים אתריים שאינו מדוללים בשמן נשא. בטיפול בתינוקות, בפעוטות ובילדים כדאי לדלל גם את שמן הלבנדר ואת שמן עץ התה, והשמנים הנשאים הטובים ביותר לשם כך הם שמן שקדים, שמן קוקוס ושמן זרעי ענבים.
השמנים הנשאים משמשים גם כחומר סיכה המסייע למטפלים בארומתרפיה לעסות את גוף המטופלים בקלות. לשמנים הנשאים יש סגולות ריפוי מועילות שתורמות לטיפול הארומטי ומשביחות אותו. לדוגמה שמן גלעיני אפרסק, שמן גלעיני משמש ושמן אבוקדו עשירים מאוד ומצוינים להזנה של עור יבש ומזדקן; שמן זית מכיל סגולות ריפוי חשובות, אך יש מטופלים שנרתעים מריחו החזק; שמן נבט חיטה עשיר בוויטמין E ומרפא במהירות רקמות עור פצועות וצלקות. הוא נוגד רעלים ואפשר להשתמש בו לשימור שמנים אחרים; שמן קוקוס נחשב מזון על. הוא אנטי־ויראלי ואנטי־בקטריאלי, מזין את העור ואת הגוף ומשמש נשא מצוין לשמן לבנדר.
איך להשתמש בשמן נשא?
די בכמות קטנה של שמן נשא – חמישה מיליליטר בערך – כדי להכין תערובות שמנים איכותיות ויעילות. כיוון ששמנים נשאים מתחמצנים די מהר לאחר מגע עם אוויר, לא כדאי להשתמש ביותר מחמישה מיליליטר של שמן נשא לטיפול אחד. אפשר להוסיף טיפה או שתי טיפות של שמן אתרי לשמן נשא בכמות מספקת, אך חשוב להתאים את הכמות לגיל המטופל. תינוקות לא צריכים יותר מטיפת שמן אתרי בחמישה מיליליטר של שמן נשא, ומבוגרים יכולים להסתפק בשתי טיפות עד ארבע טיפות של שמן אתרי בכמות זהה. דילול שמנים אתריים בשמנים נשאים מתאים גם לטיפול ארומטי בעיסוי וגם לטבילה באמבט. אפשר לדלל שמנים אתריים בנוזלים אחרים כמו מים או אלכוהול, אך הדילול בשמן נשא מייעל את העיסוי ומקל את החדרת המולקולות האתריות לעור ולמחזור הדם.
למה כדאי לשים לב לפני שקונים שמן נשא?
שמנים אתריים הם מיצוי זך טהור של צמחי מרפא. כדי ליהנות מהאיכויות שלהם ומסגולות הריפוי שלהם צריך לדלל אותם בשמנים נשאים איכותיים וטהורים שיוצרו בתהליכים של כבישה קרה ואינם מכילים חומרים משמרים או תוספות לא טבעיות. לפני שקונים שמן נשא, יש לוודא שהוא איכותי, אורגני ונושא תו תקן לייצור איכותי בתנאים מחמירים. אל תשתמשו בשמנים צמחיים שאוחסנו שנים רבות במזווה או בארון. קרוב לוודאי שהם עברו תהליכי חמצון ולא יהיו יעילים לטיפול הארומטי. שימו לב לתאריך התפוגה המוטבע על בקבוקי השמנים וקנו שמנים חדשים אם יש בכך צורך.